5 vragen over prefab bouwen
Prefab bouwen is in ontwikkeling en verdient aandacht. Daarom 5 vragen hierover aan ruwbouw specialist Jeroen Haijes.
Wat komt Mastermate tegen met betrekking tot prefab bouwen?
We zien een sterke ontwikkeling in de markt rondom prefab bouwen. De diversiteit is daarbij groot. Fabrieken die complete woningen ‘prefabben’ zijn inmiddels gemeengoed in de bouw. Ook zien we dat er kleinschaliger gedaan wordt aan prefab bouwen, door delen van een gebouw hieruit op te trekken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gevelsluitende elementen in een traditioneel betonnen casco. Hoe dan ook, prefab is al veel langer een tendens maar krijgt steeds meer voet aan de grond in steeds meer verschillende verschijningsvormen.
Wat zijn de belangrijkste klantvragen over prefab bouwen?
Dat zijn vooral ‘Hoe doe ik dat?’-vragen. Dit zijn dus meer technisch inhoudelijke vragen, bijvoorbeeld over hoe je een prefab onderdeel luchtdicht aansluit op het casco. Maar er komen ook veel vragen over hoe keuzes voor uitvoering en materiaalgebruik zich verhouden tot de veranderende wet- en regelgeving. We zien daarbij dat er een steeds nadrukkelijkere bewustwording rondom de Wet Kwaliteitsborging ontstaat, wat deze vragen alleen maar versterkt.
Hoe geeft Mastermate grip op prefab bouwen?
Hoe meer je prefab gaat bouwen, hoe belangrijker de planning en organisatie wordt. Er is geen tijd en ruimte meer om steken te laten vallen, want dan ben je al je voordelen van prefab bouwen direct kwijt. Daarom is het essentieel dat je supply chain op orde is. Mastermate geeft advies over welke producten je het best k unt gebruiken, op welke plek en op welke manier. Daarnaast kijken we hoe we die producten op tijd op de juiste plek kunnen hebben. Tot slot geven we advies over hoe aan te sluiten op de bestaande wet- en regelgeving.
Wat zijn veelvoorkomende fouten op het gebied van prefab?
Bij prefab bouwen zien we dat de balans tussen voorbereiden en uitvoeren anders is dan bij traditioneel bouwen. Er komt steeds meer nadruk te liggen op het voortraject. Tegelijk moet er ook gewoon geproduceerd worden. De juiste balans daartussen zoeken is de uitdaging en daar zien we dan ook nog wel eens fouten ontstaan. Sommige dingen zijn net even onvoldoende goed doordacht, waardoor er toch nog veel in het werk moet worden opgelost. In andere gevallen sluiten theorie en praktijk niet altijd op elkaar aan. Ook dat is soms ingewikkeld. Een mooie ontwikkeling is dat we zien dat steeds meer partijen steeds vroeger in het traject mogen meedenken. Daar ontstaat de verfijning en worden de slimme dingen bedacht. Co-engineering is iets moois waar wij ook steeds nadrukkelijker bij betrokken zijn en waar we ook steeds vaker zien dat fouten juist voorkomen worden.
Waar moeten bouwbedrijven scherp op zijn bij prefab bouwen?
We leren nog veel als het gaat om prefab bouwen. En bij leren hoort fouten maken. De kunst is om te accepteren dat deze fouten gemaakt worden. Doe het samen, leer van elkaar -zowel vanuit fouten als vanuit successen-, durf te delen, wees kwetsbaar, blijf je kennis verbreden en verdiepen, betrek de gehele keten en vooral: hou het leuk. Daar ontstaan namelijk de successen!