"Goede ventilatie is essentieel, goede screens zijn actueel in tijden van global warming."

Jürgen Wolff van Wulfing is commercieel adviseur Ventilatietechniek. In dit blog geeft hij een inkijkje in zijn specialisme Ventilatietechniek binnen Mastermate Ventilatie- & Kozijntechniek (MVT).
Binnen MVT ben ik van A tot Z verantwoordelijk voor alles wat betrekking heeft op het merk Renson. Renson is een absoluut A-merk en zelfs wereldmarktleider op het gebied van ventilatie, zonwering en gevelbekleding. Ik zeg wel eens: het is de Maserati onder de ventilatieroosters en screens. Inclusief een garantie op de doeken tot 130 km/h.
Bij MVT maken wij roosters voor glasplaatsing in eigen beheer, maar ook muurroosters en luxe aluminium gevelbekleding behoren tot ons assortiment. Heel actueel zijn screens, zojuist al even genoemd. De eerste winst in de strijd tegen de zon boek je namelijk door een screen aan de buitenkant van het glas te plaatsen. Voordat ik hier kwam werken was ik glasexpert, dus ik bekijk mijn huidige vak feitelijk met twéé expertbrillen op.
Trend: meer vraag naar screens en doekzonwerking
Dit onderwerp is zeer interessant in deze tijd van global warming en extreem weer, een probleem waar we alleen maar meer mee te maken gaan krijgen. Wat de link is met ventilatie? Een screen, ook wel doekzonwering genoemd, kun je combineren als zijnde ingebouwd in een rooster voor de verluchting. Dat zijn onze specials; twee-in-één, helemaal mooi weggewerkt bovenaan het kozijn. Ik voorzie dat screens een trend gaan worden in de komende jaren. Er zijn verschillende kozijnfabrikanten die erg geïnteresseerd zijn, er komt steeds meer vraag naar uit de markt omwille van een gezond en aangenaam binnenklimaat.
Ventileren: aanzuiging van natuurlijke verluchting
Over ons vak wordt wel eens gedacht dat het sec gaat om ‘even een roostertje plaatsen’. Dit is echt een misverstand dat ik graag wil wegnemen. Dikwijls moet lucht in een pand aangezogen worden, het liefst – wat ik in de meeste gevallen adviseer – door natuurlijke verluchting naar binnen te halen met een centrale uitstoot. Hier heeft Renson computergeregelde kasten (de Healthbox 3.0) voor, waar meerdere aansluitingen op mogelijk zijn. Deze intelligente kasten reageren dan weer op bijvoorbeeld vocht, CO2, en geurtjes en passen zich hier continu op aan om zo energiezuinig mogelijk te draaien.
Tip: kijk naar de luchtcapaciteit
Bij ventilatietechniek heb je met benodigde kuubs aan lucht te maken. Het is zaak om het passende model, met de passende doorlaat erbij te vinden. Ventilatieroosters zijn er onder meer in brandwerend, extra water- of zandwerend of geluidswerend. Denk aan de lijvige suskasten die zelfs voor een woning naast de startbanen van Schiphol voor een oplossing kunnen zorgen. Feitelijk bieden wij voor nagenoeg ieder ventilatieprobleem wel een oplossing. Mijn tip: kijk altijd naar de benodigde luchtcapaciteit en weet dat je aan één rooster per ruimte niet voldoende hebt. Dit in verband met de luchtstroom door het pand.