“Wij willen zo optimaal mogelijk afval scheiden. Dus dat moet je goed faciliteren.”
Peter Kraamer vertelt over de duurzame keuzes van Bouwbedrijf Krijger: “Je kunt elk doosje schroeven op locatie laten bezorgen, maar wil je dat wel als duurzaam denkend en opererend bedrijf?”
Peter Kraamer, bedrijfsleider van Bouwbedrijf Krijger uit Poortvliet: “Wij zijn één van de vier onderdelen van Bouwgroep Schrijver. Binnen dit familiebedrijf werken wij met korte lijnen en hebben we aandacht voor elkaar, voor onze opdrachtgevers en onze bouwpartners. Ik houd me binnen de hele bouwgroep ook bezig met de certificeringen. Onlangs zijn we onder meer gecertificeerd voor het milieucertificaat ISO 14001. Hier zijn we natuurlijk trots op.”
Eigen milieustraat
“Bouwbedrijf Krijger verricht veel werk voor de woningbouwvereniging, in ons gebied zijn dat in totaal 5.000 woningen. Wij willen de huurders zo min mogelijk tot overlast zijn door een minimaal aantal containers op straat te zetten. Daarom hebben wij hier in Poortvliet een eigen milieustraat aangelegd. Het werkt als volgt: de collega’s nemen ‘s ochtends hier hun nieuwe bouwmaterialen mee, bijvoorbeeld een nieuwe keuken. ’s Avonds nemen ze de oude mee terug en die gaat hier in de houtcontainer. We hebben een groot terrein, dus die gelegenheid is er. Het is hier een landelijke omgeving tussen de boomgaarden, dus we hebben de milieustraat uit het zicht in verdiepte losplaatsen aangelegd.”
Afval scheiden faciliteren
“Ik mag wel zeggen dat we extreem goed scheiden. Zelfs lood en rvs houden we apart, net zoals bussen purschuim en chemicaliën natuurlijk. Wij willen als bedrijf graag zo optimaal mogelijk afval scheiden en dan moet je het ook goed faciliteren. Daar komt bij dat onze mensen de bouwmaterialen vanuit onze eigen voorraad meenemen. Tegenwoordig kun je ieder plankje of doosje schroeven op locatie laten bezorgen, maar wil je dat wel als duurzaam denkend en opererend bedrijf? Daarom denken wij na over het optimaliseren van onze eigen logistiek om externe transportbewegingen te minimaliseren.”
Duurzaam alternatief voor producten
“Mastermate helpt ons op voorhand al bij het selecteren van de juiste producten. Dus als ik een isolatiemateriaal vraag, dan tippen ze ons: kijk, dit is een goed duurzaam alternatief. Wat een product doet in duurzaamheid, hoe het in de keten tot stand is gekomen, of het recyclebaar is, dat soort zaken vinden wij heel belangrijk en dat verlangen we ook van onze partners. Ook bij andere vestigingen van de bouwgroep staat duurzaam en efficiënt werken hoog in het vaandel.”
700 woningen opwaarderen naar energielabel A
“Bepaalde projecten worden onder BREEAM gerealiseerd. In Oud-Beijerland is een multifunctionele accommodatie bijna geheel van gerecyclede materialen opgebouwd. En in Middelburg werken wij al drie jaar met partners aan een grootschalig renovatieproject van eengezinswoningen in verschillende wijken. Daar zijn we 700 woningen uit de jaren zestig en zeventig aan het opwaarderen naar een energielabel A. Ze krijgen nieuw glas, nieuwe ventilatieboxen, geïsoleerde kruipruimtes en spouwmuren en een volledig nieuw dak mét verbrede goot. Stel dat er in toekomst een zwaar geïsoleerde gevelschil omheen moet worden gezet, dan wordt daar nu al rekening mee gehouden in het ontwerp. We doen er één à twee woningen per dag en we bewegen als een soort van onderhoudstrein door de straten. Hiermee blijft de overlast voor bewoners beperkt. Een principe wat op nog veel meer plaatsen kan worden gerealiseerd.”
Dit interview is onderdeel van een serie van drie interviews over duurzaam bouwen. Lees ook het interview met Adriaan Bossenbroek van Krijgsman Bouw en Giel Biersteker van Biersteker Bouw-, Dak-, en Geveltechniek.