Dit zeggen onze klanten

BrabantWonen, A. van Liempd en Mastermate pionieren in circulair onderhoud

BrabantWonen, A. van Liempd en Mastermate pionieren in circulair onderhoud

Joris van Lokven (BrabantWonen), Barthel van Dinther (A. van Liempd Sloopbedrijven) en Bas Willemsen (Mastermate) streven samen naar een gesloten kringloop van bouwmaterialen en circulair onderhoud.

Een gesloten kringloop realiseren van materialen en géén afval in het bouwproces: dat willen woningcorporatie BrabantWonen, Sloopbedrijf A. van Liempd en technische groothandel Mastermate bereiken. Bas Willemsen (Mastermate), Barthel van Dinther (A. van Liempd Sloopbedrijven) en Joris van Lokven (BrabantWonen) vertellen over de ambities van deze pionierssamenwerking.


Bij slopen denk je van oudsher aan het afbreken van gebouwen, zodat er ruimte ontstaat voor een vervangend gebouw. Barthel, commercieel manager Sloopbedrijf A. van Liempd, ziet dat anders: “Wij zijn geen slopers, wij delven grondstoffen. De gebouwde omgeving is de grondstoffenbank van de toekomst. Op die manier zorgen wij dat materialen van woningcorporaties, waaronder BrabantWonen, op een verantwoorde manier behouden blijven.”

Bas Willemsen (Mastermate), Barthel van Dinther (A. van Liempd Sloopbedrijven) en Joris van Lokven (BrabantWonen) Barthel van Dinther (l), Bas Willemsen (rechtsboven) en Joris van Lokven (rechtsonder) vertellen over hun streven naar een gesloten kringloop van materialen en circulair onderhoud

Materialen hergebruiken uit gesloten kringlopen 

Joris is manager dagelijks onderhoud bij BrabantWonen. Hij vertelt: “Als corporatie nemen we graag het voortouw op circulair gebied. Bij BrabantWonen werken we conform The Natural Step methode. We geloven sterk in de kracht van samenwerken en co-innovatie. Het is daarbij niet de bedoeling om in één klap de hele dagelijkse praktijk van onze organisatie om te gooien. We nemen stap voor stap maatregelen die een bijdrage leveren aan een duurzame wereld.”

De doelstelling van BrabantWonen is: in 2050 geen afval meer produceren en volledig circulair zijn. Joris: “Circulariteit gaat uit van het principe dat er geen afval bestaat. Alles heeft een waarde. Het streven is dat al onze materialen en gebouwen uit gezonde en gesloten kringlopen komen en daarin terugkeren. Zowel bij bouw als bij onderhoud en sloop.”

Grondstoffen delven in woningen Barthel: "Wij delven grondstoffen. Wij zorgen dat materialen van woningcorporaties zoals BrabantWonen op een verantwoorde manier behouden blijven."

Fijndistributie van circulaire materialen

Tijdens een bezoek aan Van Liempd raakte Joris geïnspireerd door de visie van het bedrijf op circulariteit en hun productenscala dat geschikt is voor hergebruik. Het bracht hem op het idee om ook Mastermate kennis te laten maken met Van Liempd. Joris: “Mastermate faciliteert de complete bevoorrading van onze vaklieden op een efficiënte manier. Als Mastermate nu de producten van Van Liempd betrekt en via de vaste aanvoerroute aan ons uitlevert? Dat zou een mooie oplossing zijn voor het logistieke gedeelte van de cirkel én het bevoorradingsproces in stand houden.” 


Ook Mastermate zag de kansen op het gebied van duurzaamheid. Bas (directielid Mastermate) geeft aan dat Mastermate als groothandel en totaalleverancier voor woningcorporaties de fijndistributie verzorgt: “Wij weten precies wat er door A. van Liempd wordt aangeleverd, monitoren de voorraad en verzorgen de uitlevering aan vaklieden van BrabantWonen. Net als de andere twee partners voelen wij sterk dat we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid willen pakken. Een circulaire economie kun je alleen samen bereiken. Daarom zijn we blij met deze pilot.”


Elke woning biedt andere kansen voor materiaalhergebruik

Pionieren gaat met vallen en opstaan. Joris weet wat de grootste uitdaging aan de kant van BrabantWonen zal zijn: “Onze vaklieden, die de reparaties uitvoeren bij de mensen thuis, zullen heel goed moeten kunnen uitleggen waarom we circulair werken. Veel huurders zullen toch liever voor nieuwe materialen kiezen. Daarom is de onderbouwing zo belangrijk.”

herbruikbare materialen voor circulair onderhoud Materialen zoals wasbakken en insteeksloten krijgen een tweede leven. Elke woning die gesloopt wordt, biedt kansen voor materiaalhergebruik.

Voor Mastermate is het belangrijk om af te stemmen met A. van Liempd welke producten het meest geschikt zijn voor circulaire inzet, aldus Bas: “Elke woning die gesloopt wordt, is anders en biedt andere kansen op het gebied van materiaalhergebruik. Daar moeten we samen in optrekken.”

Barthel beaamt dit: “Al doende leert men en dat is het interessante aan deze pilot. We leren elke dag beter waar we op moeten letten. Mastermate heeft daar een centrale rol in, want het gaat uiteindelijk om de distributie van de materialen die wij aanleveren. Er kunnen producten afvallen, maar ook bijkomen. Die reis maken we samen en het is echt maatwerk.”


Geen stort of verbrandingsoven: vangnet voor materialen

Werken met circulair assortiment is anders dan met producten die nieuw van de leverancier komen, vertelt Bas: “De aanvoer is bijvoorbeeld onregelmatiger. Nieuwe producten krijgen we op bestelling bijvoorbeeld per tien dozen met tien stuks geleverd. Voor de circulaire producten is het afwachten hoe goed ze uit het sloopproces komen. Daarna moet er ingeschat worden of de materialen écht hergebruikt kunnen worden. Dat is een leerproces.”


Joris is het hiermee eens: “We hebben veel vertrouwen in elkaar en hebben continu contact onderling. Als er een hobbel op de weg is, dan zoeken we samen naar oplossingen. Vanuit dit enthousiasme willen we het breder trekken. Binnen onze organisatie, maar ook door andere organisaties die met Mastermate samenwerken bij de levering van onderhoudsmaterialen te inspireren.”

“We zijn gezamenlijk het vangnet aan het creëren om niet zomaar materialen in de verbrandingsoven of op de stort te gooien,” besluit Barthel. “Het is absoluut een interessante reis, waarbij we het proces al goed hebben staan. Nu is het tijd om de details verder aan te scherpen voor alle partijen zodat circulair onderhoud het nieuwe normaal wordt.”

Ook interessant


Onze klanten belonen ons met een 8,6
2105 beoordelingen
  • Het juiste advies voor u
  • Meer grip op uw bouwproces
  • Snel aan de slag!