Brandwerende deuren: de drie meest gemaakte fouten op kozijntekeningen

Brandwerende deuren: de drie meest gemaakte fouten op kozijntekeningen

Als deurenspecialist zie ik veel kozijntekeningen van aannemers voorbijkomen. Er is één ding dat me dan steeds opvalt.

In bijna elke kozijntekening staat wel een fout als het gaat om de brandwerende deuren. De drie meest gemaakte fouten zet ik hieronder op een rij. Zodat jij ze niet meer hoeft te maken.


1. Het kozijn is niet berekend op deurdikte

Bij deuren met een brandwerendheid van 60 minuten heb je qua deurdikte twee opties: 54 millimeter en 40 millimeter. Aannemers rekenen vaak met een deurdikte (en sponningdiepte) van 40 millimeter. Toch kun je een brandwerende deur van 40 millimeter maar in een beperkt aantal situaties toepassen. Zit er bijvoorbeeld een zijlicht naast de deur (zie punt drie hieronder), dan moet je naar een deur van 54 millimeter dik. Maar dan moet je op de kozijntekening ook de sponningdiepte aanpassen.


2. Eén deurbreedte voor alle deuren

Ook bij de breedte van de deur gaat het vaak fout. We zien wel vaker dat de aannemer voor zijn project met één breedte rekent voor alle deuren. Of de aannemer houdt op de kozijntekening de standaard deurmaat aan van 930 millimeter. Maar op de productietekening had je al kunnen zien dat er in bepaalde kozijnen geen deur van 930 millimeter breed kan.


3. Het zijlicht vergeten

Als je een deurenleverancier vraagt of hij een deur van 40 millimeter heeft die 60 minuten brandwerend is, zal hij zeggen dat hij hem kan leveren. Zelfs met attest erbij! Maar of dat de deur is die je moet hebben? Dat hangt ervan af. Zit er een zijlicht naast de deur, dan is een deur van 40 millimeter niet dik genoeg. Maar dat moet je niet vergeten te melden bij de deurenleverancier. Want de kans is groot dat in de kleine lettertjes van het attest staat dat de bestelde deur van 40 millimeter niet is getest op zijlicht. En dus moet je naar een deurdikte van 54 millimeter.


Wees scherp in de werkvoorbereiding

Door de prijsdruk en de krappe marges in de bouw zit je niet te wachten op onverwachte kosten. Maar als je dit soort fouten in de ontwerpfase niet ontdekt, krijg je daarvoor in de afbouwfase de rekening. Omdat je de deuren alsnog moet laten bewerken. Je moet dus in de werkvoorbereiding scherp zijn. Als je dan vooruitkijkt, kun je winst boeken bij de uitvoering van het werk. En monteer je zonder nabewerking (en meerkosten) brandwerende deuren die bijdragen aan de brandveiligheid van een gebouw.


Heb je hulp nodig bij het bekijken van de kozijntekeningen? Ik help je graag bij een vlekkeloze werkvoorbereiding!

Onze klanten belonen ons met een 8,6
2105 beoordelingen
  • Het juiste advies voor u
  • Meer grip op uw bouwproces
  • Snel aan de slag!