Over Mastermate

Mastermate wil in 2030 duurzaam zijn.

Mastermate wil in 2030 duurzaam zijn.

Technische groothandel Mastermate wil in 2030 een duurzame organisatie zijn. Richard Brinkman (directielid) en Jaël Voskamp (SDG impact manager) vertellen over de duurzaamheidsambities.

Waarom gaat Mastermate met duurzaamheid aan de slag?

Richard: “Duurzaamheid is niet nieuw bij Mastermate. We meten al langer onze CO2-uitstoot en we bouwen circulair assortiment op. Wat nieuw is, is dat Mastermate niet langer wil volgen als het gaat om duurzaamheid. We gaan een actieve bijdrage leveren in het creëren van een betere wereld. We willen in de kopgroep plaatsnemen als het gaat om duurzaamheid.”


Op mastermate.nl/duurzaamheid staan de pijlers van ons duurzaamheidsbeleid en een overzicht van onze duurzame doelen. Over de aanpak van ons duurzaamheidsbeleid hebben we een animatie gemaakt. De animatie bekijk je hieronder:


Is duurzaamheid een onderwerp dat voor jou persoonlijk belangrijk is?

Richard: “Natuur, bouwen en mensen zijn drie dingen die me dagelijks bezighouden. Ik vind het leuk om met collega’s aan het werk te zijn en ik ben een liefhebber van de natuur. En we werken samen met de bouwbranche, die geweldig mooie dingen maakt. Ik vind het mooi dat we met duurzaamheid die drie dingen – natuur, bouwen en mensen – nog dichterbij elkaar gaan brengen.”

Technische groothandel Mastermate wil in 2030 een duurzame organisatie zijn. Richard Brinkman en Jaël Voskamp Richard Brinkman en Jaël Voskamp: "We gaan een actieve bijdrage leveren in het creëren van een betere wereld. We willen in de kopgroep plaatsnemen als het gaat om duurzaamheid."


Welke gaat Mastermate doen op het gebied van duurzaamheid?

Jaël: “De losse initiatieven die binnen Mastermate bestaan, gaan we breder trekken. We ontwikkelen een doordacht duurzaamheidsbeleid. We kiezen thema’s waarop Mastermate maximaal positieve impact heeft. Denk aan duurzame bouwproducten, welzijn van medewerkers en duurzaam transport. Negatieve impact verkleinen blijft ook een belangrijk punt. We zullen bijvoorbeeld altijd producten blijven inkopen, waardoor we indirect grondstoffen gebruiken. Maar we kopen dan wel in op een verantwoorde manier en kiezen voor circulaire producten waar dat kan. Door focus aan te brengen, gaat Mastermate echt resultaat boeken op het gebied van duurzaamheid.”


circulair onderhoud Samen met woningcorporatie BrabantWonen en grondstoffendelver A. Van Liempd Sloopbedrijven werkt Mastermate aan een gesloten kringloop van bouwmaterialen en circulair onderhoud.


Wat is het doel van Mastermate?

Richard: “Mastermate wil in 2030 een duurzame organisatie zijn. We willen de negatieve impact op het milieu, de mens en de maatschappij verminderen en onze positieve impact vergroten.” Jaël legt uit wat duurzaamheid voor Mastermate betekent: “We kijken naar onze invloed op duurzaamheid in brede zin. Het gaat niet alleen om milieu. Ook een gezonde werkplek, gelijke kansen, mensenrechten en een rechtvaardige economie horen daarbij. Het gaat over oog hebben voor elkaar, de maatschappij en het milieu op de lange termijn.”


Welke aanpak kiest Mastermate?

Jaël: “We gebruiken een internationaal raamwerk: de Sustainable Development Goals, de SDG’s. Deze

Duurzame Ontwikkelingsdoelen zijn ontwikkeld door de Verenigde Naties en aangesloten landen. De Nederlandse overheid onderschrijft de SDG’s. Ook steeds meer bedrijven werken ermee. De 17 doelen

bieden een alomvattend raamwerk, dat bijdraagt aan een betere wereld voor iedereen, economisch, sociaal en voor het milieu. De doelen zijn uiteenlopend, en tegelijkertijd inherent aan elkaar. We willen zorgen dat we met onze keuzes volledig duurzaam zijn, en niet met onze ene hand aan een doel bijdragen en tegelijkertijd met onze andere hand een doel tegenwerken. Mastermate gaat niet aan al die 17 doelen werken. Wij hebben maximaal duurzame ambities voor 2030, en die dragen bij aan een aantal van de SDG’s.”


Aan welke duurzaamheidsdoelen gaat Mastermate werken?

Richard: “Het verduurzamen van onze bedrijfsvoering, ons werkgeverschap en onze dienstverlening zijn de pijlers van onze aanpak. Zo willen we in 2030 volledig CO2-neutraal zijn. Ook gaan we voor Zero Waste, onze afvalstroom van niet-recyclebaar bedrijfsafval moet naar nul.” Jaël vult aan voor werkgeverschap: “De ambitie van Mastermate is dat we in 2030 bekend staan als één van de beste, meest betrokken werkgevers in Nederland. Werknemers krijgen nog meer ruimte om zichzelf te ontwikkelen en als vrijwilliger actief te zijn in de regio.” En dan is er nog circulariteit. Richard: “In de bouwketen willen we een aanjager zijn van circulair bouwen, door het adviseren over circulaire bouwmethodes en het leveren van circulaire producten.”


duurzame dienstverlening en bedrijfsvoering Mastermate wil in 2030 volledig CO2-neutraal zijn. Onze vestigingen worden energieneutraal en we kiezen voor schoon vervoer van materialen.


Wat gaan klanten merken van de duurzame ambities van Mastermate?

Richard: “In deze eerste fase zijn we bezig met het meten van onze negatieve impact en het uitwerken van concrete acties. Denk aan het duurzaam inrichten van onze logistiek en dienstverlening. Ook gaan we steeds meer duurzame producten in ons assortiment opnemen. Met leveranciers gaan we gesprekken aan over het ontwikkelen van een duurzame productieketen. Circulariteit en duurzaamheid worden een leidend thema.”

Ook interessant


Onze klanten belonen ons met een 8,6
2105 beoordelingen
  • Het juiste advies voor u
  • Meer grip op uw bouwproces
  • Snel aan de slag!