Regenkleding voor de bouw: comfortabel werken in de regen.

Regenkleding voor de bouw: comfortabel werken in de regen.

Jij laat je niet tegenhouden door regen en wind! Met comfortabele regenkleding ga je snel aan de slag op de bouwplaats. Mastermate geeft je tips voor het kopen van regenkleding voor de bouw.

In ons assortiment hebben we standaard waterafstotende jassen, broeken en overalls. Deze zijn in verschillende varianten verkrijgbaar: zomer- en winteroveralls, werkjassen en high visibility kleding. Er zijn drie typen regenkleding:



Deze typen regenkleding verschillen in draagcomfort, de mate van ventilatie en prijs.


Regenkleding


Ventilerende regenkleding voor de vakman.

Zweten in regenkleding is de meest gehoorde klacht van vakmensen die moeten werken in de regen. Het zweten ontstaat als regenkleding niet voldoende ventileert. De klassieke regenkleding is gemaakt van zwaar PVC. Dit materiaal is niet erg ademend is en draagt minder comfortabel. Het voordeel van PVC-regenkleding is, dat het goedkoop is. Flexothane regenkleding draagt iets comfortabeler. Het is dunner, maar is nog steeds niet echt ademend. 


Wat is de oplossing tegen zweten in regenkleding?

Simply No Sweat regenkleding is dé oplossing tegen zweten. Deze kleding is zeer ademend en biedt optimale bescherming tegen regen, wind, sneeuw en kou. De Simply No Sweat Light-lijn is daarnaast extra licht en bevat stretch. Dit geeft extra comfort. 


Zo kies je de goede regenkleding voor de bouw.

Zoek je passende regenkleding voor vakmensen op de bouwplaats, let dan op deze zaken:


  • werkzaamheden
  • maat
  • normeringen
  • budget
  • onderhoud
  • persoonlijke wensen.


Hoe sterk moet regenkleding voor de bouw zijn?

Hoe sterk regenkleding moet zijn, hangt af van de werkzaamheden die je gaat doen. Het gaat vooral om een afweging tussen kosten en kwaliteit. Is de kans groot dat de regenkleding snel beschadigt en je deze weer moet vervangen, dan kun je overwegen om voordeligere varianten te kiezen. Zijn de werkzaamheden in kleinere ruimtes (bijvoorbeeld een riool), dan is het prettig als de regenkleding extra ademend is. 


Wat is de normering voor regenkleding voor de bouw?

EN 343 is de Europese norm voor bescherming tegen regen en wind. De EN 343-norm legt de eisen en testmethoden vast voor materialen en naden van kleding die beschermen tegen neerslag (regen, sneeuw), mist en de vochtigheid van de grond. De norm EN 343 heeft als symbool een paraplu, met daarnaast boven elkaar twee waarden, een X en een Y. De X-waarde (klasse 1 t/m 4) geeft de waterdichtheid aan. De Y-waarde (klasse 1 t/m 4) geeft het ademende vermogen aan. Voor beide waarden is klasse 1 is de laagste klasse, klasse 4 de hoogste.

Als het gaat over precieze werkzaamheden, krijg je ook te maken met andere normeringen. Regenkleding met bijvoorbeeld normering EN14116 geeft bescherming tegen hitte en vlammen. Heb je specifieke regenkleding nodig, laat je dan altijd adviseren door een specialist.


Wat is de goede maat voor regenkleding?

De goede maat regenkleding is afhankelijk van wat je ónder de regenkleding draagt. Net als bij winterkleding gaat het om laagjes:

 

  • De eerste laag voert zweet af.
  • De tweede laag werkt isolerend.
  • De derde laag (de buitenlaag) is waterdicht, winddicht én ademend.


Heeft je regenkleding onderhoud nodig? 

Het advies is om regenkleding schoon te maken als deze vies is geworden. Vuil op de regenjas vermindert het ademende vermogen van de regenjas. En daardoor moet je de regenjas sneller vervangen. Wil je voorkomen dat je je regenjas nooit meer schoon krijgt, dan is het advies om je regenkleding regelmatig te wassen. Bekijk de instructies op het waslabel in de kleding. Volg je de wasvoorschriften niet op, dan kan dat gevolgen hebben voor de waterdichtheid van je regenkleding.

Mag je regenkleding in de wasmachine of moet je hem op de hand wassen? En op welke temperatuur? Dat staat op het waslabel. Was regenkleding nooit met een poederwasmiddel of wasverzachter. Zeep en wasverzachter maken je regenjas minder waterafstotend. 


Wat kost een regenjas voor de bouw? 

Uiteraard speelt je budget ook een rol. Hoeveel wil je uitgeven aan passende regenkleding? En je persoonlijke wensen laat je natuurlijk ook meewegen in je keuze. 


Weet je niet welke soort regenkleding het meest geschikt is voor jou of jouw medewerkers in de bouw? Vraag advies in jouw Mastermate-vestiging of maak een afspraak met mij of één van mijn collega-specialisten in jouw regio.

Ook interessant


Onze klanten belonen ons met een 8,6
2167 beoordelingen
  • Het juiste advies voor u
  • Meer grip op uw bouwproces
  • Snel aan de slag!