Met thermografisch onderzoek niet stoken voor de mussen

Met thermografisch onderzoek niet stoken voor de mussen

In mijn vorige blog vertelde ik over de rol van de luchtdichtheidsmeting bij luchtdicht bouwen. Als aanvulling op deze test kun je ook een thermografisch onderzoek laten uitvoeren.

Dit is een onderzoek dat via temperatuurverschillen luchtlekken in een gebouw in beeld brengt. Een broodnodige test. Niet alleen voor de aannemer, maar zeker voor de eindgebruikers van een gebouw, de bewoners. Waarom? Dat zal ik uitleggen.


Kieren en koudebruggen

Het thermografisch onderzoek vind ik een mooie test. Zo’n onderzoek doe je met een thermografische camera, ook wel warmtebeeldcamera. Aan de kleuren van de foto’s of videobeelden zie je precies waar een luchtlek zit. Lage temperaturen hebben op de foto een donkere kleur, hoge temperaturen juist een felle, rode kleur. Koudebruggen, kieren, naden en andere gebreken aan de isolatie komen in beeld. Als je alleen al naar de foto’s van een slecht geïsoleerde woning kijkt, zie je de warmte naar buiten stromen.


Eigen keuze aannemer

Het uitvoeren van een thermografisch onderzoek kan verplicht zijn vanuit het bestek. Maar wat ik steeds vaker zie, is dat aannemers er zelf voor kiezen. Zo’n onderzoek is namelijk hét instrument waarmee ze kunnen aantonen dat ze een kwalitatief hoogwaardig project opleveren dat voldoet aan de eisen van energiezuinig bouwen. Voor een aannemer heb ik een thermografisch onderzoek laten uitvoeren op een bouwproject. Het goede nieuws: de testwaarden van de nieuwbouwwoningen waren beter dan de huidige normen. Daar kan de aannemer dik tevreden over zijn.


Energiezuinig en comfortabel wonen in beeld

Die mooie testresultaten zijn ook goed nieuws voor de bewoners van de woningen. Geen naden en kieren betekent dat er géén ongecontroleerde luchtstromen zijn. Dus geen tocht die het wooncomfort aantast en zorgt voor een torenhoge energierekening. Luchtdicht bouwen draait om energiezuinigheid en het creëren van een gezond binnenklimaat. Thermografisch onderzoek brengt dat in beeld. De mussen zullen het misschien niet waarderen, maar het helpt ons zuiniger omgaan met energie.

Onze klanten belonen ons met een 8,6
2105 beoordelingen
  • Het juiste advies voor u
  • Meer grip op uw bouwproces
  • Snel aan de slag!