Vaknieuws

Tips voor het kopen van de goede werkhandschoenen

Tips voor het kopen van de goede werkhandschoenen

Vakmensen in de bouw kunnen niet zonder werkhandschoenen. Toch kunt u niet zomaar de handschoenen kiezen die het lekkerste zitten. Specialist Roar Gaikhorst geeft tips.

Deze blog van Roar Gaikhorst verscheen ook als column in de Mastermate Bouwkrant.


Het aanschaffen van werkhandschoenen is geen kwestie van het paar pakken dat het lekkerste zit. Voor het kiezen van de goede handschoenen, doorloopt u een aantal stappen. 


Stap 1. Bepaal de risico’s van het werk

Mijn belangrijkste tip is: kijk bij de keuze van handschoenen naar de gevaren van het werk dat vakmensen doen. Werken met scherpe materialen kan schaaf- en snijwonden aan de handen veroorzaken. Het verwerken van verf, purschuim, kit, cement of andere chemische producten kan leiden tot huidklachten. Denk aan eczeem, allergische reacties of infecties. Voor elke klus bestaat een type handschoen die handen, vingers en huid het best beschermen. Download en bekijk ook onze kieswijzer Werkhandschoenen.


Stap 2. Zoek de handschoen die beschermt tegen het risico

Heeft u de gevaren van het werk bepaald, zoek dan de handschoen die de handen het best beschermen. Kijk daarvoor naar de symbolen die op de handschoen staan. Voor de bouw zijn de hamer en de fles (maatkolf) belangrijke symbolen. 

Handschoenen norm EN388:2016

Handschoenen met een hamer beschermen tegen snijgevaar, schuren, perforeren en scheuren (mechanische risico’s). Een fles op de handschoen betekent dat de werkhandschoen beschermt tegen blootstelling aan gevaarlijke stoffen (chemische risico’s). Er bestaan ook handschoenen die beschermen tegen hitte (symbool: vlam), kou (symbool: ijskristal), elektriciteit (symbool: twee driehoeken boven elkaar). 


De prestaties van handschoenen

Onder het symbool voor mechanische risico’s (de hamer) vindt u een combinatie met maximaal zes karakters. Deze geven aan op welk niveau de handschoen presteert tegen een bepaald risico. De cijfers en letters op handschoenen die beschermen tegen mechanische risico’s, staan voor:

 

• weerstand tegen perforeren 

• weerstand tegen scheuren

• weerstand tegen schuurweerstand 

• weerstand tegen snijden (een cijfer en een letter)

• een score voor impact (als de handschoen is geslaagd voor de test, staat er een P).

 

De symbolen en karakters komen uit de Europese norm EN388:2016. Dit is de meest voorkomende normering voor werkhandschoenen.


Stap 3. Kijk naar materiaal en de ernst van de risico’s

Afhankelijk van het werk dat u en uw vakmensen doen en de stoffen waarmee wordt gewerkt, doet u er goed aan te letten op het materiaal waarvan de handschoen is gemaakt. Elk materiaal heeft andere eigenschappen. Drie voorbeelden:


Leren werkhandschoenen

Handschoenen van leer geven comfort, omdat het leer flexibel is en ademt. Leer is glad en daardoor heeft het geen goede grip. De mechanische bescherming is laag en leer is niet waterdicht. Leer geeft geen chemische bescherming en het is niet snijbestendig. Wel is leer in beperkte mate hittebestendig. Vandaar dat lashandschoenen van leer zijn gemaakt.


Nylon en lycra

Handschoenen van nylon en lycra zijn elastisch. Nylon en lycra worden gebruikt om een drager (of liner) van een handschoen te maken. De garens kunnen afzonderlijk worden gebruikt, maar ook in combinatie. Nylon is een sterke kunststof vezel, maar stugger dan lycra. Lycra is daarentegen elastischer en komt ook na veelvuldig gebruik in zijn oude vorm terug. Daardoor behoudt de handschoen zijn pasvorm. Deze garens zijn niet hittewerend en snijbestendig.


PU-coating

Handschoenen met een PU-coating hebben een dunne coating met een hoge vingergevoeligheid en goede grip op droge oppervlakken. De mechanische bescherming van PU-coating is redelijk. PU is alleen snijbestendig in combinatie met een snijbestendige drager waarop de coating is aangebracht. Een PU-coating is flexibel, waterafstotend. PU-coating is vrijwel niet ademend en is niet chemisch bestendig en hittewerend.


Houd ook rekening met de ernst van het gevaar. Er bestaan drie categorieën veiligheidshandschoenen: categorie 1 (minimale risico’s), categorie 2 (middelzware risico’s) en categorie 3 (onomkeerbare risico’s). Deze categorieën zijn de CE-markering die u kunt terugvinden op de veiligheidshandschoenen. Kies de handschoen uit de categorie die de beste bescherming biedt. 


Stap 4. Pak meerdere maten van een type werkhandschoen

Bent u degene die voor andere vakmannen werkhandschoenen koopt? Schaf altijd meerdere maten van een type werkhandschoen aan. Dan kan iedere vakman de handschoen pakken die het beste past. Een handschoen die fijn zit, werkt prettiger én veiliger.


Wettelijke eisen voor werkhandschoenen. 

Zoals u ziet, zijn veel zaken waar u rekening mee moet houden bij het aanschaffen van werkhandschoenen. Dat maakt het ook zo lastig. Toch moet u opletten, want er zijn arboregels en normen voor werkhandschoenen. Werkgevers zijn verplicht werknemers te vertellen over de risico's van werkzaamheden en de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (o.a. werkhandschoenen) beschikbaar te stellen. Ook moet de werkgever uitleggen hoe ze de PBM goed gebruiken. Verder geldt voor handbescherming dat de werkhandschoenen:


  • zijn voorzien van een CE-markering en dus voldoen aan de wettelijke veiligheidsnormen
  • een Nederlandse gebruiksaanwijzing hebben
  • ergonomisch verantwoord zijn (bied dus meerdere maten aan, zodat iedereen de juiste maat kan dragen).


Heeft u hulp nodig bij het maken van een keuze werkhandschoenen? Gebruik onze kieswijzer werkhandschoenen of vraag mijn collega’s en mij om een advies op maat! Weet u welke type handschoen u moet hebben, bestel ze meteen in de webshop.


Meer advies nodig bij de aanschaf van werkhandschoenen? Neem contact op met uw Mastermate-vertegenwoordiger of vestiging.

Ook interessant


Onze klanten belonen ons met een 8,6
2105 beoordelingen
  • Het juiste advies voor u
  • Meer grip op uw bouwproces
  • Snel aan de slag!