‘Ik wil alle vragen over luchtdicht bouwen beantwoorden’

‘Ik wil alle vragen over luchtdicht bouwen beantwoorden’

Luchtdicht bouwen is voor elke bouwer een must. Toch merk ik als vertegenwoordiger dat aannemers en vakmannen daar nog veel vragen over hebben.

Wil je ze overtuigen van de meerwaarde van luchtdicht bouwen, dan kom je er niet met goed advies alleen. Je moet ook kunnen laten zien dat die aanpak efficiënter werkt. Op die manier kon ik bijvoorbeeld aannemingsbedrijf Van Wengerden en Visser enthousiast maken voor luchtdicht bouwen.


Weinig ervaring met luchtdicht bouwen

Deze aannemer uit Zevenhoven bouwde in Nieuwveen 39 woningen. Hij had zich wel verdiept in luchtdicht bouwen, maar de vakmannen hadden nog weinig ervaring met deze bouwwijze. Aanvankelijk wilde hij dus traditionele methoden gebruiken om kieren en naden af te dichten. Maar dan weet je van tevoren al dat de kans groot is dat de woning niet voldoet aan de eisen voor de energieprestaties, de EPC-normen. Daarom daagde ik hem uit voor een test.


200 meter afdichten met rubber coating

Dat een collega-aannemer per dag 200 meter aan kieren en naden afdicht met een rubber coating, daar heeft een aannemer geen boodschap aan als het gaat om luchtdicht bouwen. Wat aannemers willen zien, zijn concrete resultaten. Dus stelde ik Van Wengerden en Visser voor één van de woningen van het project luchtdicht te bouwen. Mastermate regelde de blowerdoortest, dus ging de aannemer graag de uitdaging aan. Uit de test bleek wat ik al dacht: de luchtdicht gebouwde woning voldeed aan de EPC-normen, terwijl een traditioneel afgedichte woning onder de norm scoorde. Zó kun je het verschil laten zien. En kon ik Van Wengerden en Visser overtuigen van de meerwaarde van luchtdicht bouwen.


Slim, efficiënt én energiezuinig bouwen

Binnen luchtdicht bouwen gaan de ontwikkelingen snel. Aannemers worden overspoeld met reclame en informatie over nieuwe producten en materialen. Het is dus niet vreemd dat vakmannen vaak niet weten welke technieken er zijn. Dat is zonde. Want pas je de nieuwe technieken op de juiste manier toe, dan weet je zeker dat je bouwwerk voldoet aan de eisen voor energiezuinig bouwen. Én kun je slimmer en efficiënter je werk doen.


Sparren en secuur werken

Tijdens het project in Nieuwveen was ik elke woensdag op de bouw. Niet alleen omdat ik het leuk vind om de voortgang van een bouwproject te zien. Ook om ter plekke van gedachten te wisselen met de vakmannen en de uitvoerder. Ik bouw graag een bondgenootschap op met mijn opdrachtgevers. Want er zijn altijd aandachtspunten waarover de vakmensen tijdens de bouw willen sparren. De afdichting van de leidingen in de meterkast, luchtdichting van het kruipluik, de aansluiting tussen de kap en buitenmuur, dit zijn punten waar je secuur moet werken. Ik wil alle vragen over luchtdicht bouwen beantwoorden, draag alternatieven aan.


Tijdwinst boeken met nieuwe technieken

Vaak is de oplossing eenvoudiger dan vakmensen denken. Zo ontmoette ik ooit een timmerman die in het kader van luchtdicht bouwen een bandje had geplakt op een kozijn. Maar als zo’n bandje door de regen nat wordt, is die plek niet langer luchtdicht. En je bent extra tijd kwijt aan reparaties. Om herstelwerk te voorkomen, adviseerde ik het gebruik van een rubber coating. Ik heb meteen laten zien hoe hij die coating moest aanbrengen. Ik ben handig, dus zo kon ik het concreet maken. Het ging in dit geval maar om een klein aspect van luchtdicht bouwen. Maar een vakman ziet meteen zijn tijdwinst.

Onze klanten belonen ons met een 8,6
2105 beoordelingen
  • Het juiste advies voor u
  • Meer grip op uw bouwproces
  • Snel aan de slag!