Waarom RuwbouwService en BIM samen werken
Wat is BIM? Wat is de RuwbouwService ? En wat hebben die twee met elkaar te maken en kunnen die voor u als klant betekenen?
Op zichzelf allemaal goede vragen die we in ons werk bijna dagelijks te horen krijgen. Middels dit artikel willen we u kort meenemen in de wereld van de RuwbouwService en proberen we een antwoord te geven op deze vragen. We beginnen bij het begin.
Wat is BIM?
Om hier uitgebreid en volledig antwoord op te geven voert wellicht wat ver voor dit artikel. Maar samenvattend komen we een heel eind. BIM is een werkmethodiek die gebruik maakt van een driedimensionaal Bouw Informatie Model. Diverse disciplines (architect, constructeur, installateur, aannemer, toeleveranciers etc.) in de bouwsector werken samen in één model, een database, waarin gegevens worden verwerkt. De kracht van deze methodiek zit hem in het integrale samenwerken.
Wat is de RuwbouwService?
Ruwbouw is een bekende term voor de meeste. Toch blijkt de term ruwbouwservice soms wat onduidelijkheid te geven. Onder de vlag van de RuwbouwService werken een aantal technische specialisten die zich met name hebben toegelegd op de volgende drie hoofdcategorieën:
- Bouwkundige verankeringen
- Luchtdicht bouwen
- Brandwerend afdichten.
Onze specialisten staan voor u klaar om u (op deze gebieden) van advies te voorzien voor uw project. In de praktijk betekent dit dat we op basis van de tekeningen en de verdere gegevens die wij van u ontvangen een advies maken. We werken op detailniveau uit hoe bijvoorbeeld kozijnen verankerd moeten worden. Geven daarbij aan hoe deze kozijnen luchtdicht moeten worden afgedicht. We maken hierbij een uittrekstaat, waarin we aangeven hoeveel materialen u nodig heeft en welke gereedschappen nodig zijn om dit op de juiste manier te doen. Op basis van deze uittrekstaat maken wij een offerte zodat u ook de kosten precies in beeld hebt. Kortom, we willen samen met u werken aan een optimaal resultaat. Het liefst in een zo vroeg mogelijk stadium, dan hebben we bijvoorbeeld nog de mogelijkheid om bouwkundige details te wijzigen. Dat de kwaliteit en uitvoerbaarheid ten goede komt.
Wat hebben die twee met elkaar te maken?
Het zit hem in het samenwerken. Samenwerken zit ons als Mastermate in het bloed. Samenwerken vinden we prettig en daar zijn we goed in. Niet zomaar iets doen, maar samen met u op zoek naar de optimale oplossing. En dat gaat verder dan alleen het product. Dan denken we ook na over kosten, over planning, over logistiek, over regelgeving en over uitvoerbaarheid. Het juiste product, op de juiste plek en op de juiste tijd. Maar ook de wereld waarin wij leven en werken staat daarbij centraal. Dus oplossingen over afvalbeheersing en CO2-reductie worden meegenomen. Allemaal om te zorgen dat we samen komen tot het beste resultaat. Dat samenwerken vindt u dus bij onze Ruwbouw-specialisten, maar ook binnen BIM. Daarom zijn mijn collega’s en ik opgeleid om te werken met BIM. Wij kunnen het model dat u aanlevert bekijken, beoordelen en voorzien van advies.
Dat klinkt natuurlijk allemaal prachtig en bijna te mooi om waar te zijn. Maar hoe werkt dat nu in de praktijk? U heeft een project onder handen en de gegevens in een BIM-model staan. En dan? Als praktisch voorbeeld nemen we opnieuw de kozijnverankeringen. Zoals gezegd is BIM eigenlijk een grote database. Uit die database zijn allerlei gegevens te halen. Wij halen in dit specifieke geval de buitenkozijnen uit de database en zetten die in een uittrekstaat. Hieraan koppelen wij ons advies over de toe te passen kozijnhoeken en bijbehorende ankers. We maken hier een offerte bij, komen hopelijk tot een opdracht en gaan over tot leveren. Per bouwlaag, per blok, per stramien, eventueel in een van onze eigen containers. Zo u wilt. Alles om onze samenwerking met u te continueren. Want daar gaan en staan we voor. Geen korte termijn denken, maar een langdurige samenwerking op basis van kwaliteit en betrouwbaarheid. Durft u het aan? Vraag uw contactpersoon bij Mastermate naar de Ruwbouw-specialisten. Laat ons u verbazen!